Vojtěch Novák letos suverénně opanoval Běh města Příbrami. Zvítězil i vloni a předloni. První běžecký závod přitom absolvoval teprve v roce 2018.

Kolik toho naběháte nebo nachodíte týdně? Jednadvacetiletý Vojtěch Novák, jedna zvelkých nadějí příbramského sportu, mívá na účtu za svým sportovním týdnem vprůměru 100 kilometrů. V hlavní části atletické přípravy klidně iopolovinu více. Na konci září naběhané objemy zúročil při jubilejním 30. ročníku závodu Běh města Příbrami. „Pouze“desetikilometrovou trať kolem Nováku a Fialáku zdolal včase 34:13, druhého vpořadí předběhl téměř o minutu.

„Už od startu se mi běželo velmi dobře, a proto jsem na nic nečekal a vydal jsem se sám do čela závodu. V cíli jsem měl velkou radost, že se mi podařilo potřetí za sebou zvítězit,“popsal průběh závodu mladý atlet.

POTŘEBUJI TO ZOPAKOVAT

Se závodním běháním přitom začal teprve před pěti lety – v roce 2018 se zúčastnil Příbramského půlmaratonu. Jako člen školního štafetového týmu tehdy podle svých slov poprvé vkuse uběhl pět kilometrů.

„Po doběhu jsem byl dost vyřízený, ale nával endorfinů ve mně vyvolal pocit, že to potřebuji zopakovat. O dva roky později na stejném závodě jsem si zaběhl celý půlmaraton, a to už jsem věděl, že se chci věnovat běhu naplno,“řekl muž, který aktuálně reprezentuje brněnský klub VSK Univerzita Brno, kam to má blízko coby student Fakulty sportovních studií na Masarykově univerzitě.

V letošní sezoně si Vojta Novák vyzkoušel nejrůznější závodní tratě – od závodů na 800 metrů až po půlmaraton. „V budoucnosti se chci zaměřit hlavně na delší závody. Nejoblíbenější je pro mě silničních deset kilometrů,“ uvedl. Výrazně zabodoval i na legendární„desítce“ z Běchovic do Prahy, což je nejstarší nepřerušený závod v Evropě. Letos se s časem 31:53 probojoval mezi deset nejlepších běžců.

LAŤKA JE VYSOKO

Poměřit síly přímo na trati můžete s Vojtou Novákem i vy osobně. V sobotu 18. listopadu má v plánu zaběhnout závod v Tochovicích. Tento kros je finální štací letošního ročníku Brdského běžeckého poháru, který je otevřený i amatérům či začínajícím běžcům nejrůznějších věkových avýkonnostních kategorií. O týden později (v sobotu 25. listopadu) se budou na Nováku vyhlašovat absolutní vítězové Brdského běžeckého poháru 2023. Tomuto ceremoniálu bude jako již tradičně předcházet štafetový závod dvojic kolem místního rybníka a rodinných trojic na kratších tratích.

Jaké běžecké cíle má před sebou Vojta Novák? Chtěl by si jednou zaběhnout i pod pěti olympijskými kruhy? „Olympiáda je snem každého sportovce. Laťka k tomuto snu je nastavena hodně vysoko, ale k životu sny patří,“dodal elitní příbramský běžec.

autor: Lukáš Rozmajzl, Brdský běžecký pohár