Tereza Bodnárová vybojovala 3. místo na Prague Europen Open 2023.

Na letošní European open Praha se sjelo téměř 450 judistů z 41 zemí. Počtem účastníků tak překonal dosavadně nejobsazenější turnaj seriálu tohoto roku ve Varšavě. První den byly v UNYP Areně na programu lehké váhy. V českých barvách se v sobotu představilo celkem 12 závodníků. Startovní listina domácího výběru se musela obejít bez největších opor, které turnaj vynechaly kvůli soustředění se na olympijskou kvalifikaci.

Největší naděje tak byly vkládány do dvou ženských reprezentantek, Terezy Bodnárové (Judo Příbram), která již letos na European open medaili získala, když si z únorové Varšavy odvezla bronz, a Věry Zemanové (PRO Sport Teplice), jež má už na kontě 5. místo ze seniorského mistrovství Evropy, byť nyní startuje ve vyšší hmotnostní kategorii do 63 kg. Druhá jmenovaná bohužel i přes výhru v úvodním kole nedokázala projít přes osmifinále, kde nestačila na Američanku Saru Golden.
Jediný z českých reprezentantů, kdo se dokázal první soutěžní den prosadit do finálového bloku, byla již zmíněná Bodnárová v kategorii do 48kg. Svěřenkyně Václava Sedmidubského zažila po tříměsíční pauze vynucené zraněním hned na úvod turnaje těžkou zkoušku, když se zápas s Francouzkou Perrot vyvíjel dlouho nerozhodně, až dospěl do golden score, které trvalo více jak šest minut. Až třetí trest pro Perrot rozhodl o vítězství české závodnice, ovšem i další utkání s Brazilkou Nascimento nenašel po čtyřech minutách vítězku, tentokrát však byla v nastavení šťastnější soupeřka. Obě dlouhá utkání se na Tereze viditelně nepodepsaly. Ve finále oprav vyprovodila rakouskou závodnici Springer na dvě wazari a zajistila si tak účast ve finálovém bloku.
V něm se utkala s francouzskou reprezentantkou Manon Urdiales, která do zápasu doslova vlétla a Tereza musela čelit několika silným útokům. Postupem času ale začala česká závodnice přebírat iniciativu a v golden score soupeřku krásně hodila chvatem uchi mata. Medailová radost Bodnárové i reprezentačního trenéra Jiřího Štěpána byla obrovská. Pro talentovanou reprezentantku, která startuje mezi seniory teprve prvním rokem, je to snový návrat po zranění a příslib pro blížící se mistrovství Evropy ve Francii.
Zdroj: Český svaz juda