Nejrychlejší ze všech žen v tom jubilejním 30. ročníku byla Anička Karasová. Mezi muži si další úspěch v letošní povedené sezóně připsal Vojta Novák.

Celý týden, den po dni, od pondělka do pátku slunce téměř žhnulo. Možná po ránu trochu mlhy a nízkých mraků, ale pak azurovo, výletně, na trenýrky, jen skočit šipku do rybníka. A když o to jde, když se má ta letní pohoda zopakovat, tak to kiksne. Třicátý ročník běhu města Příbrami se od nejmladších atletických nadějí rozbíhal pod šedými mraky, s dešťovou nadílkou. Klasik by se postavil mezi futra a jen by to komentoval tvrdě pravdivou větou „… a chčije a chčije…“. Že léto svůj širák opravdu odhazuje prozradí i první kulichy. Není to naschvál ani náhoda, je to o tom, že zatím, naštěstí, neporučíme, jako lidstvo, větru a dešti. Ani vlhké podmínky neodradily přes 240 dětí a obětavých rodičů přijít na Novák a závodit do roztrhání těla, zabojovat o místo na bedně, trošku to tělo seždímat a zkusit se smáčknout. Na hlavní závod 30. ročníku města Příbrami se mraky malinko zvedly a déšť si svoje popichování nechal na jindy. Na desetikilometrovou trať vyrazilo 79 běžců. Na poloviční pětku 55 paní a slečen. K tomu 12 štafet. Lidí běhalo kolem Nováku a Fialáku opravdu spousta.

Třicátý ročník běhu v Příbrami si zaslouží i trochu pátrání v archívu. Ten úplně první Běh města Příbrami se běžel 1. října v roce 1994. Startovalo se u divadla, cíl a zázemí závodu byl mezi zimákem a plaveckým stadiónem. Závod nesl doušku „závod tří náměstí“. Trať vedla přes náměstí 17. listopadu, přes náměstí J.A. Alise na Březových horách a přes náměstí T.G. Masaryka ve staré Příbrami. Probíhalo se velkou částí města. Na doprovodném historickém obrázku je pro znalce Příbrami plánek. Už druhý ročník v roce 1995 přinesl změnu trati, běžely se čtyři okruhy v okolí bazénu a náměstí 17. listopadu. Ze jmen, která dodnes rezonují zprávami Brdského běžeckého poháru, figurují ve výsledkové listině Josef Vitásek, v kategorii mužů do 39 let, ve veteránech nad 40 let se zúčastnila legenda silničního běhu Běchovice – Praha, Vladimír Kříž, anebo zakladatel závodů v Hořovicích Jaroslav Vavřička, z žen, které dodnes občas na závodu BBP můžeme potkat si v tom prvním ročníku doběhla pro stříbro Karla Mališová. Příští rok Běh města Příbrami nakročí do další třicítky a dnešní hvězdy a stálice budou podle věku překračovat hranici, kdy stálice začne být legendou, ideálně pořád v rytmu, pořád v pohybu, pořád s nadšením, které běh umí nadělit.

Autor: Petr Butzke