Seminář, který pořádá SK SPARTAK Příbram se uskuteční v úterý dne 31. 5. od 17.00 hodin.

Účast je možná pro všechny, které tato problematika zajímá. 

Vstup: 300,-Kč.

Přihlášení: zašlete své jméno a příjmení na email: vkok@seznam.cz do 23. 5. 2022.

Místo konání: bude upřesněno podle počtu zájemců.

Za SK Spartak Ing. Vladimír Králíček 

Kdo je Marian Jelínek ?

S hokejem začínal jako útočník v Písku. Vystudoval Fakultu tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy, obor tělesná výchova – zeměpis. Kromě aktivní trenérské kariéry se rovněž zajímá o psychologii sportu, na toto téma sepsal řadu knih a získal doktorát z filosofie.

V letech 2003–2005 působil jako asistent trenéra u české hokejové reprezentace, se kterou získal v roce 2005 titul mistra světa. V nejvyšší české soutěži působil nejprve jako asistent trenéra Františka Výborného v týmu HC Sparta, který pod jejich vedením dvakrát získal titul mistra republiky. Od sezóny 2009/2010 působil po tři roky jako hlavní trenér v Plzni, se kterou hned v prvním ročníku vyhrál základní část, následně však jeho svěřenci nezvládli čtvrtfinále. O rok později byla Plzeň zasažena aférou s odpočty bodů a propadla se na dno tabulky. Přesto však tým předvedl obrovskou touhu vyhnout se play out a nakonec se probojoval do předkola play off, kde však nestačil na Litvínov. V sezóně 2011/12 tým skončil po základní části třetí, prošel do semifinále, kde nestačil na Brno, a skončil tak celkově třetí.

Marianu Jelínkovi vypršela po sezóně 2011/2012 v Plzni smlouva, kterou se i přes zájem klubu rozhodl neprodloužit. Dohodl se na spolupráci s Libercem. Jeho angažmá netrvalo dlouho, tým nevstoupil do ročníku dobře a byl u dna tabulky. Vedení tak po 18. kole trenéra Jelínka odvolalo. Následující vývoj v Liberci však ukázal, že vina patrně nebyla v hlavním trenérovi, neboť tým dokonce spadl do baráže a extraligu udržel až v jejím posledním kole.

To už však Marian Jelínek působil v týmu Mladé Boleslavi, kde obnovil spolupráci s trenérem Františkem Výborným, s kterým dříve dvakrát dovedl Spartu k mistrovskému titulu. S Boleslaví sice zkušená trenérská dvojice postoupila do baráže, v té však zůstala pouhý bod před branou extraligy. V ročníku 2013/2014 se tým připravoval na závěr sezony tak kvalitně, že po dvou letech postoupil zpět do nejvyšší soutěže.[1]

Spolupráce Jelínka s Františkem Výborným se, stejně jako dříve ve Spartě, osvědčila, v sezoně 2015/16 tým pod jejich vedením skončil celkově čtvrtý. Následující sezona se ale nevedla dle představ vedení, proto se Jelínek s Boleslaví v prosinci 2016 rozloučil. V listopadu 2017 převzal tým Českých Budějovice. Pak Jelínek v září 2018 opustil tým Českých Budějovic.

Marian Jelínek přednáší na katedře psychologie Vysoké školy NEWTON, a.s. v Praze[2], věnuje se především psychologii sportu. Je také mentálním koučem Karoliny Plíškové.

Jelínek také spolupracoval s Jaromírem Jágrem, dlouhou dobu byl jeho osobním koučem, současně také šéfem letní školy Jágr-team.