Příbramský půlmaraton, jedna z největších atletických akcí v regionu, se na začátku června opět vrátí do centra města. Oproti prvním ročníkům dozná letošní trasa několika změn.

Po dvouletém, a trochu vynuceném azylu vareálu Nového rybníka, se Příbramský půlmaraton letos znovu vrátí do centra města. V pořadí již devátý ročník městského běhu se poběží v sobotu 8. června. Délka závodu zůstane stejná – na amatérské sportovce ze všech věkových skupin bude čekat celkem 21 098 metrů. Změní se ale trasa, kudy poběží. Organizátoři se rozhodli upravit původní okruh, po kterém se závodilo ulicemi města od prvního Příbramského půlmaratonu vroce 2016.

Z TGM NA FIALÁK A ZPĚT

Srdcem celé akce zůstane náměstí T. G. Masaryka, odkud jednotlivci i štafetové týmy vyběhnou do Milínské ulice. Na kruhovém objezdu za rybníkem Kaňka se závodníci nebudou stáčet vpravo, jak bylo zvykem, ale poběží rovně až k „Fialáku“. Tam by se měl peloton napojit na tzv. zelenou páteř města, která jej podél Příbram ského potoka přivede až k Hořejší Oboře. Po proběhnutí Dvořákova nábřeží bude následovat mírné stoupání Plzeňskou ulicí zpět nanáměstí T. G. Masaryka. „Finální mapu trasy ještě ladíme především sohledem na plánované stavební práce na několika místech ve městě. Snažíme se zachovat systém čtyř přibližně pětikilometrových okruhů, abychom opět nabídli možnost absolvovat půlmaraton také čtyřčlenným týmům. Právě štafetový běh je totiž ve srovnání spodobnými závody v celém Středočeském kraji unikátní,“ vysvětlil Aleš Barášek, člen pořádajícího Tri Klubu Příbram.

LEVNĚJŠÍ STARTOVNÉ

Před startem hlavního závodu bude jako již tradičně celé dopoledne kolem Hořejší Obory patřit těm nejmenším sportovcům. V loňském roce se na start postavilo více než 200 dětí, dorostenců a juniorů. „Motivace pro letošní rok je jednoduchá chceme rozhýbat ještě víc mladých sportovců a ukázat jim, že běhání je krásná sportovní disciplína. Mimo jiné i proto budou všechny děti startovat zdarma,“uvedl Petr Švarc, další zorganizátorů z Tri Klubu Příbram. Bezplatně se Příbramského půlmaratonu budou moci zúčastnit rovněž školní štafety, ať už si to učitelé a žáci rozdají proti sobě, nebo naopak zkusí spojit síly. Ostatní zájemci z řad aktivních i dosud pasivních sportovců mají možnost využít extra zvýhodněné startovné. Podobně jako při samotném běžeckém závodě půjde i v tomto případě o rychlost. Prvních 50 závodníků v kategorii jednotlivců zakoupí startovné jen za 300 korun, prvních 20 štafetových týmů potom za účast vzávodě zaplatí 900 korun (v loni to bylo při přihlášení na místě 2000 korun). Online registrace jsou již spuštěné na webu Příbramského půlmaratonu nebo na stránkách Brdského běžeckého poháru. Pokud byste chtěli někoho „pošťouchnout“, aby se více hýbal, v prodeji jsou letos nově i dárkové poukazy – jak pro jednotlivce, tak štafety. Podpořte tak svého „ledňáčka“,ať má motivaci i do dalších měsíců.

Lukáš Rozmajzl, Brdský běžecký pohár