Osmý ročník Příbramského půlmaratonu, tedy osm závodních okruhů kolem Nováku a Fialáku, zaběhl nejrychleji Petr Švarc. Celkem závod přilákal více než 430 sportovců.

Příbramský půlmaraton, jedna znejvětších sportovních událostí našeho města, se letos nesl vduchu osmiček. Zaprvé se vneděli 11. června pořádal již osmý ročník této sportovní akce. Zadruhé na účastníky hlavního závodu čekalo osm kol. Akonečně zatřetí – pro některé běžce se mohla trať kolem Nováku apodél Fialáku změnit vpomyslnou ležatou osmičku, než uběhli „nekonečných“21,1 kilometru.

PETR ŠVARC NEJRYCHLEJŠÍ

Nejrychleji byl letos vcíli za 1 hodinu a25 minut Petr Švarc reprezentující Tri Klub Příbram. Oněkolik vteřin později doběhl Martin Rozmajzl, pro kterého to přitom byla závodní premiéra na půlmaratonské trati. Pro bronz si zJinců přijel Marián Valek, jenž nepatrně vylepšil svůj loňský výkon. Petr Švarc se vminulosti zúčastnil všech předchozích ročníků Příbramského půlmaratonu. Hned vprvním závodě, který se běžel vroce 2016 ještě ulicemi města, atakoval nejvyšší pozici na bedně, ale nakonec bral „jen“ stříbro. Oněkolik let později se probojoval na stupně vítězů znovu, vroce 2019 byl celkově třetí. Absolutního triumfu se tak dočkal až letos. Zvítězil přitom suverénně stylem start-cíl, když od začátku udával tempo, které sním nikdo ze soupeřů nedokázal udržet.

REKORDNÍ DĚTI

Příbramský půlmaraton znovu dokázal do města přilákat velké množství sportovců ze všech koutů Česka. Na startovní listině si tak zájemci mohli přečíst, že na startovní čáru do areálu Nového rybníka se kromě Příbramanů postavili běžci aběžkyně reprezentující Prahu, Plzeň, Chomutov, Tábor či Blatnou. Vedle hlavního závodu spůlmaratonskou distancí připravili organizátoři jako obvykle iněkolik dílčích běžeckých závodů. Celé dopoledne patřilo dětem ajuniorům. „Osobně jsem velmi mile překvapený, že se nám podařilo rozběhat tolik malých běžců. Dětských závodů se vúžasné atmosféře zúčastnilo více než 200 dětí, dorostenců ajuniorů – to je přibližně otřetinu více ve srovnání sloňským ročníkem,” uvedl Aleš Barášek, spolupořadatel závodu avytrvalostní běžec, který letošní půlmaraton dokončil jako 12. vpořadí. Přece jen se ale vneděli 11. června našel někdo, kdo zvládl zlatého Petra Švarce porazit. Ještě rychleji než on zaběhly půlmaratonskou trať dva štafetové týmy, jelikož součástí závodního dne byl právě isouboj čtyřčlenných týmů. Když čtveřice ve složení Lukáš Pazdera, Šimon Tejkal, Marek Polák aPetr Šnábl vbíhala do cílové brány po uběhnutí 21 097 metrů, svítil na časomíře údaj 1 hodina a17 minut. Když je řeč oštafetách, můžeme zmínit ještě jednu osmičku. Letošního závodu se totiž zúčast nilo taky 8 školních týmů, kde společně bojovali studenti aučitelé znejrůznějších škol. Nejrychlejší štafetu nominovala Základní škola 28. října vPříbrami. Příbramský půlmaraton je součástí Brdského běžeckého poháru. Ten vlétě pokračuje dvěma závody ana další zve hned po prázdninách.

Autor: Lukáš Rozmajzl | Brdský běžecký pohár