Projekt Trenéři ve škole byl spuštěn na začátku roku 2020. Původně šlo o akci pro první třídy. Nyní je projekt rozšířen i pro druháky a třeťáky. Vytyčeným cílem je dostat trenéry do hodin tělesné výchovy na celém prvním stupni.

Příbram byla po Praze prvním městem, kde byl spuštěn projekt Trenéři ve škole. Po dvouletém období, do kterého bohužel vstoupila covidová omezení, je jisté, že jde o krok správným směrem, který si pochvalují jak pedagogové, tak i rodiče našich školáků. „Jak dlouhodobě uvádíme, je naší prioritou dostat děti k běžnému pohybu, což není jednoduchý úkol, který nám v posledních dvou letech navíc komplikují covidová opatření. Díky projektu Trenéři ve škole, při kterém se v hodinách tělesné výchovy střídají trenéři různých sportovních odvětví, děti získávají všestrannost a učitelé tělesné výchovy nový náhled na to, jak se dá tělesná výchova zpestřit,“ říká radní pro sport Renáta Vesecká.

 U každého projektu je třeba mít zpětnou vazbu. V tomto případě ji máme jak od pedagogů, tak i od dětí a jejich rodičů, kteří zaznamenávají u svých potomků zvýšený zájem o některé sporty. Zhodnocení máme také od garanta projektu Antonína Baráka, který trenéry v hodinách pravidelně navštěvuje: „Zatímco v minulém a předminulém roce jsme docházeli pouze do prvních a poté do druhých tříd, v aktuálním školním roce zvládají trenéři i tělesné výchovy v třetích třídách. Pro každého z nich jde tedy o časově velmi náročný počin, neboť tuto aktivitu dělají vedle svého zaměstnání. S ohledem na to, že cílem města je zapojit do projektu v budoucnu všechny třídy prvního stupně, vychovávají si současní trenéři v klubech své nástupce. Z pohledu sportovce jsem velice rád, že Příbram se ke sportování dětí staví tímto způsobem a snaží se veškeré sportovní aktivity podporovat.

 Město zmíněný projekt hradí ze svého rozpočtu. V minulém roce se podařilo získat dotační podporu z Národní sportovní agentury, díky níž se uhradila podzimní část projektu. „Podle dostupných informací chce Národní sportovní agentura projekty tohoto typu podporovat
i v následujících letech, což pro nás znamená, že se budeme snažit tuto podporu získat,“
doplnila informace po schůzce s trenéry radní Vesecká.

 Děti si při hodinách tělesné výchovy mohou zkusit základy následujících sportů: házená, úponové sporty (karate, judo, MMA), gymnastika, fotbal, americký fotbal, tanec, volejbal, hokej a florbal. 

 Eva Švehlová, DiS.

tisková mluvčí

eva.svehlova@pribram.eu
Město Příbram, Tyršova 108, 261 19, Příbram I
tel. č.: 318 402 240
mob.: 778 533 946