V neděli 11. června odstartuje v areálu Nový rybník 8. ročník Příbramského půlmaratonu. Připraveny budou i běžecké závody pro děti nebo štafety.

Kondice českých dětí se výrazně zhoršila. Vyplývá to zdat České školní inspekce, která na podzim testovala několik atletických disciplín užáků napříč celou Českou republikou. Vporovnání se stejnými testy nyní apřed 30 lety jsou na tom dnešní školáci hůř, ato hlavně ve vytrvalostním běhu. „Chtěli bychom rozhýbat mladou generaci aukázat jí, že běhání je skvělý pohyb, který ssebou nese spoustu pozitiv,” řekl Petr Švarc, spoluorganizátor Příbramského půlmaratonu. Jeden zhlavních závodů ze série Brdského běžeckého poháru má tradičně na harmonogramu sportovní neděle 11. června nejen„královskou“ trať odélce 21 097 metrů, ale také fitness běh. Pro začátečníky, kteří budou startovat společně shlavním pelotonem, bude čekat cílová páska po uběhnutí přibližně 2500 metrů.

NEJRYCHLEJŠÍ ŠKOLNÍ TÝM

Hned od rána budou ale písčité cesty kolem příbramského Nového rybníka patřit nejmladší generaci sportovců. „Pro děti budeme mít připravené nejrůznější tratě – od 300 metrů pro nejmenší, až po tři kilometry pro dorostence. Vloňském roce se na start postavilo celkem 157 dětí, téměř opětinu více při meziročním srovnání,” informoval Petr Švarc. Nejmladší běžci mají opět startovné zdarma anavíc se vcíli mohou těšit na sladkou odměnu, zaslouženou medaili adrobný dárek. 

Další možností, jak se organizátoři snaží podpořit aktivní pohyb dětí, je závod školních štafet, které mohou být poskládané ze čtyřčlenných týmů nejen studentů, ale ikantorů. Rovněž startovné vPoháru škol je zdarma. Vysokou kvalitu školních týmů prokázal vloňském ročníku tým Máme pod čepicí ve složení Vojtěch Novák, Tomáš Vašek, Daniel Kleindienst aMichal Švarc, kteří zaběhli nejrychlejší půlmaraton jako štafetový tým za 1.24, tedy ve skvělém průměrném tempu pod čtyři minuty na kilometr.

JE TO FAJN AKCE

Loňský sedmý ročník půlmaratonu vPříbrami vhlavní kategorii ovládl spřehledem Zdeněk Zeman zBlatné. Více než 21 kilometrů zdolal za 1 hodinu a19 minut. Přijede letos triumf obhájit? „Pokud to okolnosti umožní, tak bych se určitě rád zúčastnil iročníku 2023. Je to fajn akce,” uvedl loni na adresu závodu Zdeněk Zeman –rovněž absolutní vítěz Brdského běžec kého poháru 2022. Včervnu má Brdský běžecký pohár, tedy seriál 30 závodů pro amatérské běžce ve středních Čechách, na programu ještě několik dalších zastávek. Po půlmaratonu vPříbrami mohou sportovci změřit síly na šestikilometrovém krosu vJincích (vsobotu 17. června) nebo otýden později na devítikilometrovém závodu okolo Vraní skály uZdic (vsobotu 24. června).

Lukáš Rozmajzl  Brdský běžecký pohár