První účast hokejistek na zimní univerziádě končí medailí. Český tým, skládající se převážně z hokejistek HC Příbram, dokázal v zápase o třetí místo přehrát Slovensko 3:1 a raduje se z bronzu. O dvě ze tří branek se postaraly Příbramačky.

Historicky první ženský hokejový turnaj na světové univerziádě v americkém Lake Placid zná už všechny medailistky. Do závěrečných bojů postoupil i český tým, který je z velké části tvořen příbramskými hokejistkami. Ty kralují již několik let české hokejové extralize a teď své kvality potvrdily i v mezinárodní konfrontaci.
Po nepovedeném pátečním semifinále, kdy Češky prohrály 0:3 s Japonskem, si reprezentační trenér Jakub Peslar v pozápasovém rozhovoru stěžoval na nedostatečnou aktivitu a nízký počet střel na bránu soupeřek. Kapitánku týmu Adélu Jůzkovou mrzelo, že si nechaly vnutit herní styl Japonek a málo bruslily. Zároveň dodala, že chtějí „placku“ urvat s tím, že si odpočinou a další zápas začnou úplně jinak.
Její slova si české hokejistky vzaly zjevně k srdci a v sobotním utkání o bronz proti Slovenkám hýřily aktivitou. První gól vstřelila během přesilové hry v 17. minutě příbramská Sandra Halounová. Slovenky hned zkraje druhé třetiny srovnaly stav po gólu Haluskové. Po padesáti vteřinách vrátila vedení na stranu Česka další Příbramačka, Karolína Kosinová. Ve zbytku zápasu padla už jen jedna branka, a to z hokejky Kristýny Pátkové v 10. minutě třetí třetiny.
Turnaj hokejistek vyhrála Kanada, která v boji o zlato porazila semifinálové přemožitelky českého týmu Japonky 5:0.
foto: HC Příbram / se souhlasem
zdroj: Oldřich Kozák, pribram.cz