Areál SK Spartak Příbram je obvykle využíván pro zápasy ve fotbale či v malé kopané. Letos se ovšem 11. a 12. června v kopačkách představí na mistrovství České republiky nejlepší týmy ve sportu ultimate frisbee.

Disk frisbee je obvykle spojován s rekreačním házením, avšak sport ultimate frisbee potvrzuje, že je užití „létajícího talíře“ mnohem širší. Od roku 1993 působí v republice Česká asociace létajícího disku (dříve Česká asociace frisbee), která zaštiťuje sporty, které se právě s diskem hrají. Ultimate frisbee takovým sportem je, ale zapomeňte na pohodové házení v parku. Tento sport vyžaduje od hráčů skloubení rychlosti a fyzické zdatnosti s dovednostmi házení disku.

V rámci zápasu proti sobě nastupují dva sedmičlenné týmy, jejichž cílem je pomocí přihrávek dostat disk do koncové zóny, čímž dají bod. Na první pohled jednoduchý úkol, na druhý pohled zábavná, rychlá a dynamická hra. To, čím se tento sportu odlišuje od většiny sportů, je absence rozhodčího. Hráči sami hlásí překročení pravidel a řeší možné konflikty mezi sebou přímo. Každý hráč je tedy rozhodčím a o to větší důraz je vyvíjen na smysl pro fair play. Kromě absence rozhodčího je určitou zvláštností i to, že v týmu hrají bok po boku ženy i muži.

Není to poprvé, kdy Příbram a sportovní klub SK Sporting zaštiťují organizaci turnaje MČR ve frisbee. Již třikrát proběhlo juniorské mistrovství v Březnici a letos se v příbramském okrese poperou o medaile už i dospělí reprezentanti týmů z celé České republiky. Mezi nimi nebudou chybět ani zástupci české reprezentace, jelikož Česká republika se pravidelně účastní jak mistrovství Evropy, tak mistrovství světa v mnoha věkových kategoriích a několik medailistů trénuje i v příbramském oddíle SK Sporting pod vedením Jiřího Čecha.

Pokud vás zajímá, jak to celé opadne, navštivte druhý červnový víkend areál Spartaku. Nejlepší hráči v České republice jsou zárukou kvalitní podívané a když budete mít chuť, tak si budete moct házení s diskem vyzkoušet pod vedením některých zkušených hráčů z příbramského týmu.

sobota 9:30 až 18:20
neděle 8:30 až 17:20
finále 16:00 až 17:20