Poslední zářijovou sobotu se uskuteční jubilejní 30. ročník Běhu města Příbrami. Jak se nejstarší běžecký závod ve městě za tři dekády proměnil?

Víte, že první oficiální maraton na českém území je spojený spříbramským okresem? Tento historický závod odstartoval legendární sportovní buditel aspoluautor olympijské charty Jiří Guth-Jarkovský vříjnu 1908 v Praze na Smíchově. Všech šest vytrvalců, kteří se ho před 115 lety zúčastnili, nakonec zdárně proběhlo cílem v Dobříši.

 I v dalších obcích vokolí Příbrami mají místní běžecké závody dlouhé zápisy v pomyslných sportovních kronikách. Na start „desítky“ z Rožmitálu do Březnice se letos oVelikonocích po stavili účastníci už po šedesáté páté. Běh Kovohutěmi, který se běží v sobotu 9. září, by na pomyslném narozeninovém dortu měl letos mít 51 svíček. Ve srovnání s těmito akcemi je Běh města Příbrami jako juniorský účastník mezi veterány. Poprvé amatérští běžci změřili síly vroce 1994, takže letos načne závod „teprve“svoji třetí dekádu.

ABSENCE BĚHU

Startovní čáru závodu načrtl někdejší příbramský starosta Ivan Fuksa: „Začátkem 90. let, kdy jsem byl ještě aktivní běžec, jsem po návratu do rodného města ze studií a z vojny pociťoval velkou absenci městského běhu. Začal jsem to diskutovat vrámci našeho klubu Podbrdský Ski klub klasik, se kterým jsem organizoval každý týden krosy na Padáku.“Původní trať Běhu města Příbram vedla od zimního stadionu ulicemi města na náměstí 17. listopadu a následně třídou Osvobození zpět ke sportovní hale. Organizačně se na akci podílel Sokol Příbram zastoupený Jaroslavem Rozmajzlem i Svatoplukem Chrastinou. Ivan Fuksa se zatím naposledy závodu aktivně zúčastnil před pěti lety, kdy desetikilometrovou trať zdolal za 56:34.

PŘEKÁŽKOVÝ BĚH

Později pořadatelskou štafetu přebral sportovní klub Tri klub Příbram a běžecký závod se přesunul zulic města na jeden zuzlových bodů nově budované „zelené páteře“, tedy do areálu Nový rybník.

„Ačkoli pro účastníky je Běh města Příbrami poměrně rovinatá trať, jako pořadatelé už jsme museli zdolat několik překážek souvisejících právě se změnou místa, kudy se běhá, nebo se vnedávné minulosti přizpůsobovat proticovidovým opatřením,“ řekl Petr Švarc, zástupce Tri klubu, který v Příbrami pořádá několik běžeckých, duatlonových itriatlonových akcí.

Jednou zposledních „překážek“ pro Běh města Příbrami byla i rekonstrukce mostu u Fialova rybníku, kvůli kterému se loňský závod musel improvizovaně běžet po nové trase podél mini zoo na Nováku. „Letos se vrátíme k původní trase, tedy kolem Nováku a Fialáku. Ženy tento okruh poběží dvakrát vrámci pětikilometrového závodu, na muže čeká dvojnásobek,“ dodal Petr Švarc. Závod je součástí Brdského běžeckého poháru apodle jeho historických tabulek za posledních deset let prozatím traťový rekord drží Jan Kreisinger s časem 31:46. Mimochodem za absolutním českým rekordem z haly zaostává tento výkon o čtyři minuty.

Lukáš Rozmajzl  Brdský běžecký pohár