V pátek 22. září se ve sportovním areálu pod Svatou Horou konal druhý ročník akce Den městské mobility. Po celé odpoledne čekal nejen na děti zajímavý program. Soutěže Ulice budoucnosti se zúčastnily tři třídy ze ZŠ Bratří Čapků. Součástí byla po celý den MHD zdarma.

Program Dne městské mobility nabídl aktivity pro děti i dospělé a prezentoval různé formy dopravy. Děti si mohly vyzkoušet jízdu zručnosti nebo „opilecké brýle“, dospělí ocenili možnost forenzního značení kol. Připraveno bylo i mobilní dopravní hřiště, nejrůznější překážkové dráhy a pro všechny návštěvníky jezdily po celé odpoledne historické autobusy zdarma. Byly to autobusy Škoda Karosa ŠL 11, Karosa ŠD 11 aŠkoda 706 RTO zroku 1958.

Organizátoři dále přichystali půjčovnu koloběžek, odrážedel, různých „hopsadel“,mini kol, hoverboardů nebo pogo skákacích tyčí, a snažili se tak ukázat návštěvníkům nejrůznější možnosti dopravy zaměřené převážně na pohyb. Návštěvníci si mohli rovněž vtipnou formou připravit ovocný koktejl jízdou na cyklistickém trenažéru. Velkým lákadlem byly šlapací káry, které se po celé odpoledne nezastavily.

Tematická soutěž Ulice budoucnosti byla určena pro žáky základních škol. Úkolem týmů bylo vytvořit návrh, jak si žáci představují v budoucnosti Pražskou ulici nejen vizuálně, ale i třeba s využitím chytrých technologií. Způsob provedení návrhu byl na týmech samotných. Na akci se rovněž prezentovala Pražská integrovaná doprava, která informovala návštěvníky o připravované tarifní integraci. Na Dni městské mobility nechyběli zástupci Policie ČR, kteří představili moderní policejní čtyřkolku a nejnovější policejní dron, svoji kampaň 3 metry pro život představil i krajský hasičský sbor.

Jelikož hlavním cílem projektu bylo zapojit do sportovních aktivit nejen děti, právě tento den byla zahájena říjnová výzva 10 000 kroků.

Den městské mobility veřejnosti přiblížil přínosy jak hromadné, tak individuální cyklo a pěší dopravy po městě. Cílem akce není zavírat ulice, ale motivovat občany k jiné než automobilové dopravě. Po celý den jezdila městská hromadná doprava v Příbrami zdarma. V podpoře neautomobilové dopravy organizátoři akce a město Příbram pokračují nejen říjnovou výzvou 10 000 kroků, ale např. MHD zdarma na zahájení adventu.

autor: Jan Hadraba, manažer sportu