Žactvo ve věkových kategoriích 12 až 14 let závodilo o uplynulém víkendu ve třech různých destinacích o cenné kovy v rámci zimního mistrovství ČR. Šéftrenéra příbramského plaveckého klubu Jana Zikmunda potěšilo šest cenných kovů, ale věřil ve větší počet umístění svých svěřenců do 10. místa.

Klub sportovního plavání Kladno hostil zimní mistrovství ČR pro mladší žactvo do dvanácti let. Z příbramského plaveckého klubu se na tyto vrcholné závody kvalifikovali Kristýna Šindelářová a Petr Bajer. Závodníci v této věkové kategorii mohou startovat maximálně v šesti disciplínách jednotlivců a ve štafetách, maximálně však ve 3 disciplínách jednotlivců a štafetách v jednom půldni. Potěšilo páté místo Kristýny Šindelářové na 100 m prsa v čase 1:22,13 a sedmé místo Petra Bajera na 1500 m volným způsobem. V ostatních disciplínách se do desátého místa už nevešli.
Na republikový šampionát třináctiletých, který hostila ve stejném termínu Jihlava, se kvalifikovala tři děvčata – Linda Smetanková, Veronika Landauerová a Justýna Stará. Ve své oblíbené disciplíně 200 m motýl potvrdila roli favoritky Linda Smetanková (ročník 2010), která zvítězila časem 2:37,09. Linda měla vysoké ambice i v dalších disciplínách, ale kvůli viróze musela odcestovat předčasně domů. Potěšily i výkony Veroniky Landauerové, která získala 5. místo na 800 m volný způsob a 7. místo na 200 m volný způsob a 400 m polohový závod. Skvěle zaplavala i Justýna Stará, která si zlepšila časy na 200 m motýl a 800 m volný způsob a skončila v obou případech na 9. místě.
Žactvo do 14 let (ročník 2009 a mladší) cestovalo na republiku do Prostějova. Zde měl PK Příbram nejpočetnější zastoupení. Hned 4 chlapci a 2 děvčata splnili kvalifikační kritéria. Nejvíc vidět byla Barbora Šindelářová, která dokázala po dlouhé době získat individuální medaile, když si vyplavala dvě 2. místa na 200 m a 400 m volný způsob. Chlapci žádnou individuální medaili nezískali, ale chuť si spravili ve štafetách na 4x50 m polohový a volný způsob, kde vylovili 2 stříbra. Velkým překvapením a úspěchem pak bylo zlato a bronz smíšené štafety (Jiří Berka, Vojtěch Berka, Markéta Hrašková a Barbora Šindelářová) na 4x50 m volný způsob, respektive 4x50 m polohový závod.
Trochu jsem očekával individuální medaili od kluků, zejména pak od Vojty a Jirky Berky. Bohužel jim to úplně nesedlo. Také jsem předpokládal o něco více umístění do 10. místa. Plány nám trochu zkřížila neúčast Vojty Stočese a Lindy Smetankové kvůli nemoci. S počtem medailí (2x zlato, 4x stříbro a 1x bronz) jsme spokojení. Velmi mile mě překvapily holky. Veronika Landauerová si zaplavala republikové maximum a Justýna Stará pronikla poprvé do desítky, a to hned třikrát. Dobrá práce,“ dodal šéftrenér PK Příbram, Jan Zikmund.
zdroj: pribram.cz
autor: Oldřich Kozák