Na 30. ročníku Memoriálu Bedřicha Šupčíka, který se konal v sobotu 16. března, zažila příbramská sokolovna velké překvapení. Reprezentant Sokola Brno I Matěj Cigl stanovil nový světový rekord. Jak informovala v tiskové zprávě TJ Sokol Příbram, byl jeho vítězný čas ve šplhu na osmimetrovém laně bez přírazu 4,65 sekund.

Matěj Cigl světový rekord překonal již na mistrovství České republiky v listopadu 2023, stalo se tak po dlouhých 15 letech s časem 4,83 sekund. Na sobotním závodě v Příbrami potvrdil Cigl životní formu, když svůj listopadový výkon zlepšil o jednu setinu již ve druhém ze tří startovních kol. Ve finálovém kole dokázal posunout hranici možného ještě dále na hodnotu 4,65 sekund.
Příbramský memoriál odkazuje na výkon gymnasty Bedřicha Šupčíka. V roce 1924 získal na letních olympijských hrách v Paříži historicky první zlatou olympijskou medaili pro Československo v tehdy samostatné sportovní disciplíně, šplhu na osmimetrovém laně bez přírazu. Letos se podařilo přenést přes olympijskou laťku (7,20 s) prvním jedenácti účastníkům z celkových čtyřiceti startujících v hlavní kategorii muži. Závodníci, kteří Šupčíkův olympijský čas překonají, se stávají členy Klubu Bedřicha Šupčíka. Po memoriálu v roce 2023 jejich počet stoupl na čtyřicet. Ohlédnutí za jubilejním ročníkem přináší reportáž České televize.
foto: Benedikt Renč, Sokol Příbram
zdroj: pribram.cz
autor: Magdalena Rezková