Letní měsíce přejí pohybu. V průběhu posledních týdnů se v Příbrami uskutečnilo hned několik akcí pro sportovce nebo širokou veřejnost. Léto ale ještě nekončí a mnohé máme před sebou. Udělejme si proto malou rekapitulaci. 

V úvodu léta přibylo na sportovní mapě našeho města další sportoviště, kterým je víceúčelového hřiště Na Cihelně. Zašlou slávu tehdejšího hokejového hřiště se podařilo po dlouhých letech obnovit anyní slouží veřejnosti pro nejrůznější druhy míčových sportů adalší sportovní vyžití. Slavnostní otevření přichystali v podobě projektu Na hřišti to žije! trenéři TK Roja, TJ Spartak Příbram – házená aOxygen Příbram. Velmi navštěvované je pak sousední minihřiště, které je určeno především pro nejmenší hráče ahráčky fotbalu v menším počtu hráčů.

Možná pro někoho až neuvěřitelné jubileum slaví letos softbalový tým TJ Amasoma Příbram, který při příležitosti 40 let přivítal k přátelskému utkání ženskou reprezentaci ČR.

Na přelomu léta se ve sportovním areálu na Novém rybníku uskutečnil tradiční Olympijský triatlon, kde slavil titul v supersprintu triatlonista Jakub Homola. Brdský běžecký pohár pokračoval zmoklým 15. ročníkem Brdonoše, který itak nabídl kvalitní závod, nechyběl ani závod pro děti v podobě 10. ročníku duatlonu.

V úvodu léta hostila Příbram ivyvrcholení fotbalových soutěží v mládežnických kategoriích reprezentačních výběrů Okresních fotbalových svazů. Areál SK Spartak Příbram přivítal hned dvě finále kategorií U11 adívčí WU14. Chlapci do 11 let obsadili konečné čtvrté místo. Velmi úspěšná byla dívčí reprezentace, která dokázala zvítězit avybojovat titul Středočeského kraje. Ato je nejvyšší možný úspěch, jenž lze v této kategorii dosáhnout.

Koncem července se uskutečnil 42. ročník Rally Příbram, kterou vyhrál příbramský rodák Jan Černý spolu s Petrem Černohorským. V sobotu 9. září nás čeká Běh do Svatohorských schodů, který organizuje SDH Březové Hory. Ve stejný termín se poběží již 51. ročník Běhu Kovohutěmi. V úterý 12. 9. 2023 se v areálu pod Svatou Horou koná třetí ročník Sportovního dne pro školáky, jenž je věnován primárně všem žákům třetích tříd příbramských základních škol, kteří si budou moci vyzkoušet sportovní disciplíny v režii příbramských sportovních klubů.

Na konec léta, konkrétně 22. září, je přichystán Den městské mobility, který má za úkol přiblížit veřejnosti přínosy hromadné aindividuální cyklistické apěší dopravy po městě. Ztohoto důvodu bude po celý pátek městská hromadná doprava zdarma. Odpoledne od 13.00 do 18.00 bude pro širokou veřejnost připraven bohatý program. Lidé si budou moci vyzkoušet mnohé dopravní prostředky, čeká nás soutěž škol, k dispozici budou informace obezpečnosti na silnici či servis kol akoloběžek. Vstupné je zdarma. Poslední akcí, která pomyslně uzavře letošní příbramské sportovní léto, bude Běh města Příbrami. Uskuteční se v sobotu 30. září na Novém rybníku.