Rozhovor s předsedou VK Eurositex Příbram Miroslavem Peterkou vám přinesl webový portál pribram.cz.

Kocouři jdou do play off ze třetího místa. Na začátku sezóny přitom nikdo asi takové umístění nečekal. Čemu to přisuzujete?
Když byl tým sestavený, tak jsem trochu věřil, že to dobře dopadne, protože člověk musí věřit pokaždé. Měli jsme po covidu docela velký administrativní problém sem hráče ze zahraničí dostat. Když se to poskládalo a začali jsme ty kluky více poznávat, tak si to začalo sedat. Myslím, že je to hodně tím, že kluci mají skvělou partu. Jak ti příbramští držáci a odchovanci, tak i cizinci. Pomohl i výběr hráčů na jednotlivé posty. Původně jsme chtěli například i Filipa Rejlka, což nakonec nedopadlo a museli jsme se poohlížet po jiných hráčích. Kluci si fakt v kabině sedli, všichni mají charakter a táhnou za jeden provaz. Mají svoje limity, ale ty dokážou překonat, když budou hrát jako tým.
Jak moc bude, podle Vás, boj o celkového vítěze vyrovnaný? Existují týmy, u kterých víte, že proti nim nemáte šanci?
Ono je to vidět i v tabulce, že první dva týmy, tedy Karlovarsko a České Budějovice se ve vedení pořád střídaly. Tyto týmy a Praha mají oproti nám obrovské rozpočty, i když musím říct, že nám hodně pomohlo, že dotace z města šla po mnoha letech i na dospělou část týmu, za což moc děkujeme. Bez podpory města a našich sponzorů, především pak Sitexu Příbram, by to dělat nešlo. Myslím, že oba zmíněné týmy se potkají ve finále, ale samozřejmě bych byl rád, kdyby to bylo jinak (smích). Když se podíváme na statistiky, tak Karlovarsko jsme jednou porazili, Prahu ani Budějovice jsme porazit nedokázali. I když Prahu jsme doma porazit mohli. Play off je ale něco úplně jiného. Uvidíme, jak se s tím vším popasujeme. Bude hrozně záležet na nasazení týmu a jeho souhře.
Co říkáte na trenéra Martina Demara a jeho pojetí hry?
Martin Demar se asi po 17 letech vrátil do České republiky a byl za tu šanci moc rád. On je výborný trenér. Spousta hráčů šlo výkonnostně opravdu nahoru, což se odráželo i na výsledcích týmu. Já bych samozřejmě někdy střídal jinak, dával víc šancí mladým hráčům a možná maličko míň tlačil na pilu. Ale je třeba mu poděkovat za odvedenou práci, protože to umístění je skvělé a je to jeho zásluha.
Pro Příbram se jedná o nejlepší umístění za poslední roky. Chystáte na domácí zápasy nějaký speciální program?
S takovýmto umístněním jsme do play off opravdu dlouho nešli. Pamětníci jistě zavzpomínají na doprovodné programy. Letos to chceme ještě vylepšit, a to i díky novému osvětlení, které nechalo město Příbram do haly nainstalovat. Ale nechci moc prozrazovat. Samozřejmě nás neminou ty prvky bubenické show a podobné, ale přibydou ještě další zážitky, ale na to se přijďte podívat do haly. Bude to show. Přijďte do haly včas, protože většina se toho odehraje právě už před zápasem, tak ať to neprostojíte ve frontě (smích). Chceme si ty domácí zápasy opravdu užít.
Příbramské publikum bylo vždy velmi bouřlivé a umělo svůj tým náležitě podpořit. Platí to i po covidu?
Příbramské publikum je unikát. Máme skalní fanoušky, kteří na volejbal chodí celou dobu, co volejbal dělám. Přicházejí i noví bubeníci a fanoušci. Po covidu byli lidi trochu bázlivější, ale myslím, že s dalším rozvolněním se to čím dál tím víc zlepšuje a věřím, že budeme mít plno, jako bylo dobrým zvykem v minulých letech. Přijďte, zaburácíme společně (smích).
V týmu působí hodně příbramských odchovanců. Jak jste s jejich výkony spokojený?
Mimo dvou hráčů a cizinců máme v týmu samé odchovance. Myslím, že je to dobře, protože všichni šli nahoru. Při jednom ze cvičení, když je herní trénink, tak hrají dvě šestky proti sobě. Základ proti ostatním. Musím říct, že naši odchovanci jsou velmi dobrými sparing partnery. Jsou to nadějní kluci. Doufám, že dostanou příležitost ukázat, co v nich je.
Již v sobotu přivítáte tým Odolena Voda. Co od zápasu očekáváte? 
Zápas bude od 17 hodin v naší domácí hale. Apeluji na to, aby lidi přišli včas a nic nezmeškali. Do zápasu musíme nastoupit s trpělivostí a pokorou. Samozřejmě chceme vyhrát a vydat ze sebe všechno, jako jsme to předvedli už v mnoha zápasech. Na venkovní zápas chystáme i výjezd, ale kapacita bude omezená. Zájemci se mohou hlásit přímo mě. Cena zájezdu tam a zpět je 200 Kč. Těšíme se na play off po mnoha letech, přijďte všichni. Myslím, že si to užijeme a společnými silami bychom mohli uspět.