Svatohorský Downtown je ve světě městských sjezdů respektovaný závod. Letos se pojede ijako finále Evropského poháru. „Podařilo se nám vyrůst anyní jsou příbramské závody soutěží evropského významu,“ říká za organizátory Vojtěch Hrach.

CO JE SVATOHORSKÝ DOWNTOWN?

Je to závod vurban downhillu – sportu, který kombinuje jízdu na kole, adrenalin vpodobě skoků apřekážek aměstskou zástavbu. Vyžaduje všestrannost jezdce – rychlost, kreativitu, orientaci ve vzduchu, přesnost. Zkratka našeho závodu SVDT letos píše své sedmé pokračování. Každý rok přichází snějakou novinkou, vychytávkou nebo netradičním místem. Co však zů stává, je nadšení celé party lidí, kteří akci připravují.

JAKOU POPULARITU MAJÍ MĚSTSKÉ SJEZDY VČESKU IVPŘÍBRAMI?

Městské sjezdy mají unás ive světě obrovskou sílu. Je to dané tím, že v centrech měst jsou na očích alidé za nimi nemusí do lesa, kde se standardně jezdí většina podobně laděných sjezdů. Jde ofenomén, kterému se nyní dostává stále větší pozornosti. Před dvěma lety hostila Příbram Mistrovství České republiky ateď vkvětnu přivítá finále Evropského poháru. Podařilo se nám vyrůst anyní jsou příbramské závody soutěží evropského významu.

JAKÝM ZPŮSOBEM SE HODNOTÍ VÝKONY JEZDCŮ? HRAJE ROLI ČAS NEBO SE ZAPOČÍTÁVAJÍ IBODY ZA EFEKTNÍ ZDOLÁVÁNÍ PŘEKÁŽEK?

Jediným hodnotícím kritériem je čas. Závodníci jsou rozděleni do pěti kategorií – Elite, Masters, Junior, Open aŽeny. Každá ztěchto kategorií je následně vyhodnocena aoceněna. Jako zpestření bychom chtěli udělat soutěž například onejdelší skok, uvidíme, jestli letos stihneme vše připravit ipro tuto disciplínu. Poměrně důležitým faktorem je celosériové hodnocení. Příbram totiž patří do série Czech Urban Downhill Series azároveň evropské série. Jsme jedním ze čtyř závodů, kde jezdci sbírají body amusí mít tedy stejná pravidla. Celkovým vítězem nebo vítězkou je tedy nejrychlejší. KDY SE VPŘÍBRAMI POJEDE LETOŠNÍ ROČNÍK? Letošní ročník připadá netypicky již na sobotu 20. května. Stanovení termínu závodu musí respektovat více hledisek. Je potřeba vyhovět ostatním lokacím vrámci české série – Rakovník, Horní Planá aTábor. Dále ladíme termín s dalším programem na Svaté Hoře, ikdyž nám zde vycházejí maximálně vstříc ajsou pro nás důležitým partnerem. Sposunem na evropskou úroveň řešíme také návaznost na termíny zahraničních závodů.

OBJEVÍ SE NA STARTU NĚJAKÁ ZNÁMÁ JMÉNA?

Na startovní listině bude mnoho zajímavých evropských ičeských jmen, zároveň mnoho lokálních závodníků, hodně profesionálů itakzvaných hobíků, tedy správný mix. Zásadní personu představuje Tomáš Slavík, jehož jméno rezonuje vrámci sjezdů na kolech po celém světě. VKolumbii tvoří hvězdu číslo jedna, pro ně je sjezd něco jako pro nás fotbal aTomáš z naší relativně malé země jejich závody pravidelně vyhrává. Máme štěstí, že je to takový srdcař, že za námi rád přijede, radí nám ohledně trati, pomáhá spropagací avždy je velmi ochotný.

ZMÍNIL BYSTE IDALŠÍ ZÁVODNÍKY?

Pokud bychom měli jmenovat konkrétní jména, která ozdobí svou účastí letošní ročník, jsou to Alexander Saša Sidor, Michal Prokop nebo Ondřej Bartoszuk. Naše příbramská parta bude držet palce Petru Šmejkalovi, který vloni získal titul Mistr ČR vkategorii junioři, nyní jde okategorii výše achystá se objet všechny závody evropské série. Zásadním jménem na startovní listině je pak legenda tohoto sportu Vítězslav Stráňa Stránský. Za organizátory má ale respekt každý, kdo se vrhne na trať. Nutno podotknout, že vkolonce věk se uněkterých závodníků objevuje ičíslo 12. Právě mladí borci si zaslouží tu největší podporu.

MOHOU SE DO ZÁVODU ZAPOJIT IJEZDCI, KTEŘÍ SE DOPŘEDU NEREGISTRUJÍ?

Ne. Avtomto jsme absolutně ve shodě vrámci celé série. Každým rokem se snažíme nastavit pravidla, která jsou respektována apropagována vrámci anapříč celou sérií. Jedním znich je to, že pokud chcete jet, registrujete se spředstihem. Vkontextu Evropy vidíme, že ostatní závody jezdí pouze licencovaní jezdci. Ale máme kategorii Open neboli Hobby, do které se mohou přihlásit idalší jezdci. V tomto případě ale klademe zvýšený důraz na bezpečnost abudeme vyžadovat například více chráničů. Smyslem je chránit primárně jezdce idiváky podél trati.

CHYSTÁTE PRO LETOŠNÍ ROK NĚCO NOVÉHO?

Každý rok máme připravenou nějakou novinku. Skok, pro který je náš závod známý aoblíbený – skok přes kontejner, dozná změn abude připraven tak, že půjde přeskočit celý. Diváci tak uvidí více než desetimetrový let vzduchem. Letošní ročník má však ještě jednu opravdovou specialitu. Vrámci spolupráce apodpory společnosti SVZ aZMPB bude jednou zpřekážek letošního Svatohorského Downtownu první opravdová příbramská tramvaj, což bude světovou raritou. Přeju si, aby každý, kdo dorazí, ocenil také práci celého týmu, který několik měsíců připravuje všechny překážky, trať, pravidla ahladký průběh závodu.

Stanislav D. Břeň D