V neděli to v areálu Nový rybník Příbram opravdu žilo. Za krásného slunného počasí se tu sešlo mnoho mladých dobrodruhů s rodinami, kteří se zúčastnili zábavných aktivit s cestovatelskou tematikou.

Novák Fest je tradiční a zároveň jedna ze zásadních akcí města Příbram. Každým rokem se koná v polovině června a letos nesla podtitul Cesta kolem světa. Na šesti stanovištích symbolizujících šest kontinentů se každý návštěvník mohl zúčastnit nejen netradičních sportů, něco málo se přiučit, ale po absolvování minimálně jedné aktivity na každém kontinentu získat i cestovatelskou placku.

V každé zóně nechybělo stanoviště, které bylo spravováno základní školou, spolkem nebo sportovním klubem města Příbram. V Asii si děti mohly vyzkoušet bojové sporty, v Evropě se beze strachu metaly hvězdy a kotouly na gymnastice, Austrálie nabídla vysokou horolezeckou stěnu, flyboard, nebo surfový trenažer. Kousek od minigolfového hřiště se střílelo lukem na obrázek prasete nebo se házelo frisbee v rámci Afrického kontinentu. Nejvíce sportovních aktivit bylo pak v Severní Americe – lední hokej, americký fotbal, softball, basketball, skateboarding, nebo florbal. Zpátky v Evropě byl populární i fotbal nebo házená.
I netradičních sportů bylo nepřeberné množství. Třicet metrů dlouhá skluzavka byla díky teplému počasí výborným lákadlem snad pro každé dítě. Na mole se pak sešli všichni malí rybáři, aby se naučili, jak ovládat prut a ulovit si vlastní, byť papírovou, rybku. Lidský fotbal v Jižní Americe zas umožnil dětem vyzkoušet jaké by to bylo být figurkou ve stolním fotbálku. Každé stanoviště bylo zajímavé a za zmínku rozhodně stojí i přetahování lanem, kde si návštěvníci mohli porovnat síly s vlastně sestaveným týmem, nebo hobbyhorsing.
Samozřejmě nechybělo rozptýlení ani pro dospělé v podobě bohatého výběru stánků s občerstvením i pitím. Rozmanitý doprovodný program zahrnoval mimo jiné vystoupení sportovních klubů Příbram.